top of page
Search

Asiat, jotka kannattaa tehdä tallilla järkevästi: Osa 1 koneet ja kalusto

Updated: Mar 17, 2023

OmaHevonen Espoonkartano on pyörinyt jo reilu vuoden verran. Paljon ollaan vuodessa opittu. Valtaosa asioista kuitenkin kantapään kautta. Siksi halusimme jakaa ne vinkit, joita me olisimme itse kaivanneet kun toimintaa aloiteltiin.

Kuvituskuvassa Soliksen traktori, joka olisi kannattanut hankkia tallille jo ajat sitten.


Meidän parhaat hankinnat tähän mennessä:

  1. Sulana pysyvät vesiautomaatit

  2. Heinähäkit ja Slow Feeding -verkot

  3. Solis pikkutraktori


1. Sulana pysyvät juoma-automaatit


Meillähän on hoidettu hevosten juomista kuumaa vettä kraanasta hevosille kantaen. Se oli paitsi aikaa vievää, myös tuhottoman kallista jo ihan perussähkönhinnoilla. Jos oltaisiin jatkettu kuuman veden kantoa käsin kanistereilla, meidän toiminta olisi lopetettu jo ajat sitten kannatttamattomana. Lisäksi meillä ei olisi yhtään tallityöntekijää, koska jokainen heistä olisi keksinyt itselleen mielekkäämpää tekemistä.


Meille hankittiin Kellfriltä ostetut juoma-automaatit molempiin laumoihin. Kustannus oli asennuksineen ja tarvikkeineen noin 1000 € per automaatti. Kuulostaa kalliillta, mutta vesiautomaateilla säästetään työaikaa n. 2 tuntia päivässä eli ne maksoivat itsensa takaisin jo muutamassa kuukaudessa.


2. Heinähäkit ja Slow Feeding -verkotMeillä alkaa aamutalli kymmeneltä. Molemmissa laumoissa on vapaa heinä Slow Feed-verkossa. Heinähäkit hankittiin Kellfriltä ja Slow feeding verkot on Hay Chicksiltä. Meillä kenenkään ei siis tarvitse herätä aamukuudelta ruokkimaan ja viemään hevosia ulos. (Hevoset asuvat meillä pihatossa) Slow Feed-verkot säästävät heinää paitsi hevosten syöntinopeudessa, mutta vähentävät myös maahan tallautuneen heinän hävikkiä. Olisi ihanaa sanoa, että meillä ei ole myöskään yhtään vatsahaavatapausta, mutta on meillä, Simppa. Muuten ollaan tähän mennessä (kopkop) vältytty ähkyiltä, hiekalta ja vatsahaavoilta. Vapaa heinä myös rauhoittaa hevosia. Meillä on tosi vähän ruhjeita, kun hevosten ei tarvitse riidellä ruuasta,


3. Solis pikkutraktori


Pärjättiin tai ehkä paremminkin yritettiin selvitä yli vuosi ilman omaa traktoria. Se oli sanalla sanoen typerää. Soliksen traktorilla siivotaan tarhat suoraan traktorin kauhaan ja kipataan lantalaan. Aikaisemmin siivottiin mönkkärillä ja peruuteltiin peräkärryä lantalaan, jossa peräkärry piti vielä erikseen kipata käsin ja lopputuloksena oli aina "hevosenpaskaa vaatteet täynnä".


Lisäksi traktorilla siirrettään paalit tarhoihin. Tätä ennen paaleja on pahimmassa tapauksessa pyöritelty tarhoihin ja vedetty mönkkärin perässä. Lienee selvää, että niiden nostaminen traktorilla on huomattavasti miellyttävämpää ja edullisempaa. Traktorin hankinnassa himmailtiin, kun luultiin, että ainoastaan kolmenkymmenen tonnin Avant käteisellä ostettuna kelpaa. Oltiin väärässä. Soliksen traktorin pystyy liisaamaan parilla sadalla kuukaudessa ja se on toiminut tähän menneessä maagisen hyvin. Sillä on tehty myös lumityöt. Meillä on pihassa Solis 26 9+9.149 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page