top of page
Search

Kuinka paljon oma hevonen maksaa kuukaudessa?

Updated: Dec 23, 2021

Jokainen ratsastaja haaveilee varmasti jollain tasolla omasta hevosesta. Oma hevonen tuo onnea roppakaupalla, mutta siihen menee myös kaikki raha ja kaikki aika.


Kannattaako oma hevonen siis ostaa? Vastaus on yksiselitteisesti kyllä, jos siihen on taloudelliset edellytykset ja riittävästi aikaa.


Hevosen omistamisen lyhyt matematiikka:


Hevosen ostohinta Tämä voi olla mitä tahansa muutaman tuhannen ja kymmenien tuhansien välissä. Halvalla saa harvoin hyvää ja tervettä. Vanhemman hevosen voi saada edullisesti, mutta ostohetkellä säästetyt rahat häviää usein eläinlääkärilaskuissa myöhemmässä vaiheessa.


Hyvä harrastehevonen maksaa 5 000 -15 000 €.


Hevosen hankintakuluihin olisi hyvä laskea myös ostotarkastuksen kulut. Ostotarkastuksessa eläinlääkäri tutkii hevosen halutulla laajuudella. Valmiiksi rikkinäistä hevosta kannattaa harvoin ostaa, vaikka sen saisikin edullisesti


Ostotarkastuksen kulut tutkimuksen laajuudesta riippuen: 200 -1500 €


Hevosen varusteet

Varusteista eniten rahaa saa kulumaan satulaan. Satulassa tärkeintä on sen sopivuus hevoselle. Istuvuus on hyvä tarkistaa vuosittain.


Hyvään satulaan saa halutessaan laitettua useita tuhansia euroja, mutta 500 -1000 euron budjetilla löytyy melko varmasti sopiva. Jos harrastat sekä esteitä, että koulua, tarvitaan molempiin lajeihin soveltuvat satulat.


Hevosen satulaan kannattaa budjetoida vähintään 500 -2000 €


Hevonen tarvitsee lisäksi hyvin istuvat suitset, riimun, harjat, satulahuopia, (näihin saa muuten kulumaan rutosti rahaa) sekä ainakin sadeloimen, kuivatusloimen sekä toppaloimen.


Pienelläkin määrällä varusteita pärjää, mutta usein hevosille tulee ostettua harva se viikko joku uusi kiva pieni juttu.


Varusteisiin kannattaa budjetoida alkuinvestointina 500 - 1000 €


Rahaa on tässä vaiheessa kulunut luultavasti lähemmäs 10 000 €. Toki huomattavasti halvemmalla tai kalliimmallakin voi päästä. Huomaathan, että varsinainen rahanmeno alkaa vasta tästä.


Tallipaikka


Tallipaikojen hinnoissa ja laadussa on paljon hajontaa. Pääkaupunkiseudulla täyshoitopaikasta saa pulittaa 500 - 1000 € kk. Mitä kauemmaksi olet valmis ajamaan sen halvemmalla voit päästä. Maneesi tuo lisäkustannuksia, mutta myös tiettyä mukavuutta Suomen pimeään talveen.


Itsehoitopaikalla säästää muutaman satasen kuukausitasolla, mutta silloin olet todella naimisissa hevosesi kanssa. Itsehoitoa kannattaa harkita jos sinulla ei ole muita harrastuksia tai omaat todella laajan tukiverkoston.


Hevosen ruokinta


Heinät kuuluvat useimmassa tapauksessa tallivuokraan. Heinän lisäksi hevosen lisäruokintaan voi käyttää kuitenkin pitkän pennin. Osa hevosista syö pelkkää kivennäistä. Monet syöttävät kuitenkin hevosilleen kaikkea pellavaöljystä, erilaisiin vitamiinilisiin ja kalliisiin nivelravinteisiin asti


Hevosen lisäruokintaan on hyvä budjetoida 25 -100 € kk


Kengitys


Hyvä kengittäjä on kultaakin kalliimpi. Sitä nimittäin tarvitaan 4-8 viikon välein.


Kengityskerta maksaa kengittäjästä riippuen 80 - 200 € kerta.


Raspaukset ja rokotukset


Hevosen hampaat raspataan 3-12 kk välein. Rokotukset annetaan vähintään 12 kk välein.


Raspaus- ja rokotuskerta maksaa n. 150 - 300 € kerta hevosen purukalustosta riippuen


Valmennus ja kisat


Jos haluat puuhailla oman hevosen kanssa ainoastaan itsenäisesti, voit säästää valmennus- ja kisakulut johonkin muuhun. Tähän osa-alueeseen on mahdollista kuluttaa huomaamatta röykkiöittäin rahaa.


Valmennus: Hyvä valmentaja ottaa tunnista 35 -100 €


Mikäli valmentaudut, on valmennukseen on hyvä budjetoida 150 - 700 € kk

Kisamaksuihin menee tietysti myös rahaa. Se on kuitenkin vain pieni osa. Lisäksi rahaa kuluu trailerin vuokraan, bensoihin ja mahdollisiin hotellikuluihin. Näitä ei kannata edes budjetoida, koska pitäähän sitä syödä kotonakin ja kisamatkat voi laskea myös hyvällä mielikuvituksella myös lomamatkoiksi.


Vakuutukset


Hevosen kanssa yllättäviltä kuluilta on vaikea välttyä. Osa maksaa vakutuusmaksuja ja toinen pitää muutamaa tuhatta euroa tilillä esimerkiksi äkillisiä eläinlääkärikuluja varten. Vakuutusmaksuissa on hyvä muistaa, että ne lähes koskaan korvaavat ihan jokaista eläinlääkärin hoitoa tarvitsevaa vammaa.


Hevosen vakuutus maksaa vuositasolla n. 200 - 1500 €


Sekositko jo laskuissa? Ei se mitään. Mikäli aiot hankkia oman hevosen, ei hevoseen meneviä rahoja kannata laskea. Siihen menee käytännössä kaikki raha ja kaikki aika. Onko se sen arvoista. Meidän mielestämme on.


Mikäli edelleen haaveilet omasta hevosesta, mutta et halua sijoittaa siihen ihan kaikkia rahojasi ja ihan kaikkea aikaasi, niin OmaHevonen-malli voisi olla sopiva tapa saada pala onnea omasta hevosesta kiinteällä kuukausimaksulla. Tutustu meidän hevosiin ja hae mukaan


5,102 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page